Türk-İş, Hak-İş ve DİSK, gelir vergisi tarifesinde düzenleme yapılması gerektiğini belirterek, adil bir vergi sistemi talep etti. Üç konfederasyonun ortak açıklamasında, gelir vergisi tarifesinin 2002 yılı baz alınarak yeniden değerlendirilmesi gerektiği vurgulanarak, birinci vergi diliminin asgari ücretin 14 katından az olmaması gerektiği ifade edildi.

Ortak talepler ortaya kondu

Türk-İş Genel Başkanı Ergün Atalay, Hak-İş Genel Başkanı Mahmut Arslan ve DİSK Genel Başkanı Arzu Çerkezoğlu imzasıyla yapılan ortak açıklamada, anayasanın 73. maddesine dikkat çekildi. Açıklamada, “Herkes, mali gücüne göre vergi ödemekle yükümlüdür” hükmünün uygulamada karşılık bulması gerektiği ifade edildi.

Vergi sistemindeki adaletsizliklerin dar gelirli vatandaşları giderek zor durumda bıraktığına dikkat çekilen açıklamada, özellikle ücretliler üzerindeki vergi yükünün yüksek olduğuna vurgu yapıldı. “Ücretli çalışanlar, enflasyonun sebebi değil mağdurudur. Geçim şartlarının iyileştirilmesi artık bir zorunluluk haline gelmiştir” ifadelerine yer verildi.

"Vergi sistemi adil olmalı"

Açıklamada, Türkiye’de dolaylı vergilerin oranının yüksek olduğuna işaret edilerek, dolaylı vergilerin genellikle kişisel gelir durumunu dikkate almadığı belirtildi. Sermaye kesimine tanınan geniş istisna ve muafiyetlerin dar gelirli çalışanlara tanınmadığının altı çizildi.

Gelir vergisi tarifesinin geçmişte asgari ücretin 17 katı iken günümüzde bu oranın 5 kata kadar gerilediğine dikkat çekilen açıklamada, bu durumun ücretliler üzerindeki vergi yükünü artırdığı ifade edildi.

Önerilen çözüm yolları

Konfederasyonlar, şu çözüm önerilerinde bulundu:

Bir muhtara daha kayyım atandı! Bir muhtara daha kayyım atandı!
  • Gelir vergisi tarifesi, her yıl açıklanan yeniden değerleme oranına göre güncellenmeli.
  • Birinci vergi dilimi asgari ücretin 14 katından az olmamalı.
  • Vergi matrahı çalışanlar lehine düzenlenmeli, ilk vergi oranı yüzde 10’a düşürülmeli.
  • Asgari ücret tutarındaki kazançlar vergiden muaf tutulmaya devam edilmeli.

Açıklamada, toplumun dar gelirli kesimlerini önceleyen bir vergi sistemi için acil adımlar atılması gerektiği vurgulandı. Emek odaklı bir yaklaşımın önemine dikkat çekilen açıklamada, “Ücretlilerin aile yükümlülükleri göz önüne alınmalı ve vergilendirme buna göre farklılaştırılmalıdır” denildi.

Kaynak: AA