Diyarbakır Barosu tarafından, Tahir Elçi’nin 28 Kasım 2015’te Dört Ayaklı Minare önünde katledilişinin yıl dönümünde "Tahir Elçi Davası ve Cezasızlık" konulu bir panel düzenlendi. Diyarbakır Barosu Tahir Elçi Konferans Salonu’nda gerçekleşen panelde Roboski Katliamı da gündeme getirildi.

Diyarbakır kitap fuarı’nda polis müdahalesi Diyarbakır kitap fuarı’nda polis müdahalesi

Panelin katılımcıları ve açılış konuşmaları

Diyarbakır Barosu Başkan Yardımcısı Şilan Çelik Şimşek’in moderatörlüğünde gerçekleşen panele, Türkiye Barolar Birliği (TBB) Başkanı Erinç Sağkan, Diyarbakır Baro Başkanı Abdulkadir Güleç ve Tahir Elçi Vakfı Başkanı Mahsum Batı konuşmacı olarak katıldı. Ayrıca Elçi ailesi ve çok sayıda hukukçu da etkinlikte hazır bulundu.

'Hak savunucularının mücadelesi'

Diyarbakır Baro Başkanı Abdulkadir Güleç, panelde Roboski Katliamı'nı hatırlatarak, siyasi iradenin ve egemen güçlerin bu katliamların faillerini yargı önüne çıkarmadığına dikkat çekti. Güleç, devletin kendi görevlilerinin ihlallerini soruşturamamasının bir sistem sorunu olduğunu ifade ederek, “Biz hak savunucuları biraz da bunun mücadelesi için varız” dedi. Ayrıca, toplumda cezasızlık kültürünün derinleştiğine vurgu yaptı.

Tahir Elçi davası'nda ihmal ve gecikmeler

Tahir Elçi Vakfı Başkanı Mahsum Batı, Elçi’nin öldürülmesinin ardından yapılan soruşturmalarla ilgili hazırladığı bir sunumu paylaştı. Batı, olay yerindeki delillerin toplanmasındaki gecikmelere ve eksikliklere dikkat çekerek, taleplerinin savcılık tarafından reddedildiğini belirtti. Batı, “100’e yakın talebimizden neredeyse hiçbirine yanıt verilmedi. Gizlilik kararı olmamasına rağmen dosyada gizlilik uygulandı” dedi. Olayla ilgili kamera kayıtlarının kesilip kırpıldığını ve mahkemenin bu görüntülere ulaşamadığını ifade etti.

'Onarıcı Adalet' vurgusu

Panelin son konuşmacısı olan TBB Başkanı Erinç Sağkan, cezasızlık sorununun adalet sisteminin doğru işlememesinden kaynaklandığını belirtti. Sağkan, mağdurların "gerçeği bilme hakkı"nın onarıcı adaletin temel unsurlarından biri olduğunu vurguladı ve Tahir Elçi davasında da gerçeğin ortaya çıkmasının cezalandırmadan daha önemli olduğunu ifade etti.

Roboski ve Tahir Elçi davalarında ortak sorun

Sağkan, Roboski Katliamı ve Tahir Elçi cinayetinde "kaçınılmaz hata" savunmasının yapıldığını hatırlatarak, etkisiz soruşturmaların gerçeğe ulaşmayı zorlaştırdığını dile getirdi. Sağkan, “Mağdurlar hala haklarını hukuki yollarla aramaya çalışıyorlar, ancak bu süreç ciddi engellerle karşılaşıyor” dedi.

Kaynak: Mezopotamya Ajansı