AMED TV - Microsoft’un her beş saniyede bir kullanıcı etkinliğinin ekran görüntüsünü alan yapay zeka programı Microsoft Recall, veri gizliliği konusunda ciddi endişelere yol açtı. Uzmanlar, bu durumun kullanıcılar üzerinde caydırıcı bir etki yaratabileceğini belirtirken, Microsoft ekran görüntülerinin yerel olarak saklandığını ve dış kaynaklar tarafından erişilemediğini savunuyor.

Teknoloji devi Microsoft'un yeni yapay zeka aracı Microsoft Recall, her beş saniyede bir kullanıcının etkinliğinin ekran görüntüsünü alması nedeniyle siber uzmanlar arasında ciddi endişelere yol açıyor. Yapay zeka ve gizlilik danışmanı Dr. Kris Shrishak, bu durumun veri gizliliği açısından bir kabus olabileceğini belirterek, cihaz kullanım sırasında ekran görüntülerinin alınmasının bile kullanıcılar üzerinde caydırıcı bir etki yaratabileceğini söyledi.

Microsoft ise, bu aracın kullanıcıların "adımlarını tekrar izlemelerine" yardımcı olabileceğini öne sürüyor. Recall, ekran görüntülerindeki anahtar terimleri ve kelimeleri okuyabiliyor ve kullanıcılar geçmişlerinde arama yapmak istediklerinde fotoğraf, kelime öbeği veya bağlantı girdiğinde bunları tarayıp ilgili ekran görüntüleriyle eşleştirebiliyor. Örneğin, bir kullanıcı arkadaşının bahsettiği Kore restoranının adını hatırlamak istediğinde, Recall aracılığıyla bu bilgiyi bulabilir.

Microsoft, ekran görüntülerinin yerel olarak kişinin cihazında saklandığını ve dış kaynaklar tarafından erişilemediğini belirterek güvence verdi. Ancak veri ve gizlilik uzmanları, bu açıklamaların endişeleri tamamen gidermediğini söylüyor. Veri ve gizlilik uzmanı Daniel Tozer, bu durumu popüler distopik dizi "Black Mirror" benzeterek, ekran görüntülerinde kullanıcının işverenine ait veya gizli bilgilerin bulunabileceğini ve Microsoft'un bu verileri kaydetmesinin işletmeler açısından sorun yaratabileceğini dile getirdi.

Elon Musk'a bir dava daha Elon Musk'a bir dava daha

Birleşik Krallık Bilgi Komiserliği Ofisi'nin bir sözcüsü, kullanıcı gizliliğini korumaya yönelik mevcut önlemleri anlamak için Microsoft ile soruşturma yaptıklarını belirtti. Microsoft, kullanıcılara hangi uygulama ve web sitelerinin hariç tutulabileceğini seçme imkanı sunarak kontrolün kullanıcılarda olduğunu savundu. Yine de bu stratejik duraklatma özelliği, uzmanların veri sızıntısı ve gizlilik ihlali konusundaki endişelerini tamamen gideremiyor.

Kaynak: Haber Merkezi