AMED TV - Diyarbakır'ın Ergani ilçesinde yer alan ve göçebelikten yerleşik hayata geçiş sürecine ışık tutan Çayönü Tepesi'nde, 1964 yılından bu yana devam eden kazıların 60. yılına özel bir sergi düzenlendi. ‘Çayönü Tepesi: 60 Yıl 60 An’ sergisi, kazı sürecinde yaşanan anıları ve keşifleri Diyarbakır halkıyla buluşturdu.

A W296591 01

Diyarbakır'da yasaklanan mitinginde 269 gözaltı Diyarbakır'da yasaklanan mitinginde 269 gözaltı

Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi Uygulamalı Bilimler Fakültesi Müzecilik Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Savaş Sarıaltun, serginin açılışında yaptığı konuşmada, “Bu yıl, Çayönü Tepesi kazılarının başlangıcından 60 yıl sonra önemli bir dönüm noktasını kutluyoruz. Amacımız, 1964'ten 2024'e kadar olan tüm kazı süreçlerini halkımızla paylaşmak” ifadelerini kullandı. Sergide, kazılarda çekilen fotoğrafların yanı sıra, arkeologların yaşadığı anlar da yer aldı. Sarıaltun, serginin kazılara dair insan hikayelerine odaklandığını belirterek, “Arkeolojik kazılarda genellikle final fotoğraflar öne çıkar, ancak bu sergide insanın içinde olduğu anları öne çıkardık” dedi.

A W296591 02

Anadolu Üniversitesi Arkeoloji Bölümü 3. sınıf öğrencisi Şelale Aktaş, üçüncü kez katıldığı kazı deneyimini paylaştı: "Sergimiz, Çayönü Tepesi'nin 60 yıllık serüvenini ve yaşadığımız mutlulukları, zorlukları yansıtmak amacıyla düzenlendi."

A W296591 04

Diyarbakır İl Kültür ve Turizm Müdürü Mehmet Sabahattin Genç, Diyarbakır Müze Müdürü Müjdat Gizligöl ve davetlilerin katıldığı sergi, kazıların 60 yıllık hikayesine tanıklık eden önemli bir etkinlik olarak tarihteki yerini aldı.

A W296591 05

Kaynak: İHA