İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya'nın, TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu'ndaki İçişleri Bakanlığı bütçesi görüşmeleri öncesinde ANKA Haber Ajansı'nın kamerasına müdahale etmesi, basın örgütlerinin sert tepkisini çekti. Türkiye Gazeteciler Sendikası (TGS), Basın İş Sendikası ve Çağdaş Gazeteciler Derneği (ÇGD), İçişleri Bakanı'nın bu tutumunun kabul edilemez olduğunu belirterek, "Gazetecilik suç değildir" açıklamasını yaptı.

Tepkilere neden olan olay, İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya'nın, ANKA Haber Ajansı'nın kameramanının çekim yaptığı sırada fiziksel müdahalede bulunmasıyla gerçekleşti. Bu müdahale, basın özgürlüğüne bir tehdit olarak yorumlandı ve basın örgütleri tarafından kınandı.

TGS, yaptığı açıklamada, İçişleri Bakanı Yerlikaya'nın kamerasına müdahale etmesini "kabul edilemez" olarak nitelendirerek, "Gazetecinin görevi orada olmak, İçişleri Bakanı'nın görevi ise gazetecinin işini yapabilmesini sağlamaktır. Tuzu daha fazla kokutmayın! Gazetecilik suç değildir!" dedi.

DİSK Basın İş Sendikası, müdahale olayını "medya özgürlüğü açısından dehşet verici" olarak değerlendirdi. Sendika, İçişleri Bakanı'nın, basının özgürce çalışabilmesini engelleyen bir tutum sergilemesinin kabul edilemez olduğunu belirtti ve "Halkın haber alma hakkı için yayın yapan bir kameraya yapılan fiziksel müdahale, kabul edilemezdir" dedi.

Sigara alımında kredi kartı komisyonuna ceza: 200 bin lira Sigara alımında kredi kartı komisyonuna ceza: 200 bin lira

ÇGD de bu müdahaleyi, bakanın "devlet yetkililerinin koruması gereken basın özgürlüğü hakkını ihlal ettiği" şeklinde tanımlayarak, "Siyasetçilerin gazetecilere yönelik bu tür tavırları dikkat çekici bir noktaya geldi. Herkes, gazetecilere ve halkın haber alma hakkına saygılı olmak zorundadır" açıklamasını yaptı.

Basın örgütleri, gazetecilerin çalışmalarını engellemeye yönelik her türlü müdahalenin karşısında duracaklarını belirterek, "Özgür Basın" vurgusu yapmaya devam ettiklerini ifade etti.

Kaynak: ANKA